вівторок, 11 серпня 2020 р.

Кордони агресії РФ «ніде не закінчуються»

Публікуємо інформаційний огляд, який вийшов на сайті часопису “Український Тиждень” 7 серпня 2020. Огляд підготував засновник міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm Роман Бурко. Ви також можете повідомляти автору у Facebook важливу інформацію та інсайди з окупованих територій Криму та Донбасу, які можуть бути використані у нових оглядових матеріалах по цій темі.
Росія активізує свою військову й інформаційну присутність




Пандемія COVID-19, що мов лавина охопила світ навесні 2020 і міцно закріпилася влітку, схоже не збирається нікуди йти, а на осінь медики вже пророкують потужну другу хвилю поширення хвороби.
Кожна країна адаптується до цієї пандемії по-своєму, а Російська Федерація, не дивлячись на значні внутрішні проблеми, спричинені COVID-19, продовжує вести агресивну зовнішню політику, використовуючи дезінформацію, наступальні кібер- та військові операції проти інших держав, про які йшлося у попередньому огляді.
За останні 3 місяці були розглянуті різні аспекти гібридної російської агресії на фоні COVID-19: дипломатичні, військові, інформаційні. Об’єктами російських атак ставали і США, і країни ЄС, і Україна, і, навіть, Республіка Білорусь, що донедавна вважалась останнім другом та союзником РФ. Проте, як колись нібито жартівливо, але з глибинним підтекстом сказав Володимир Путін: «Кордони РФ ніде не закінчуються». Тобто, Росія всюди бачить свої інтереси, задля яких готова «йти по трупах», навіть, нехтуючи своїми політичними друзями та союзниками.
6 серпня на сайті міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm вийшла публікація, що розкриває дані деяких затриманих у Білорусі бойовиків «ПВК Вагнера». Як виявилось, за ними тягнеться кривава стежка участі у спецопераціях російської розвідки в Україні, Сирії, Лівії, Судані. Але російський слід у страшних трагедіях виринає і у інший, не військовий спосіб.
4 серпня 2020 року у Лівані, в порту міста Бейрут сталися потужні вибухи, які практично знищили порт і кілька будівель навколо, внаслідок трагедії загинули щонайменше 137 людей, поранення отримали близько 5 тисяч осіб. Наразі триває розслідування причин катастрофи. Головною версією залишається випадковий вибух внаслідок зварювальних робіт на складі 2,7 тисяч тонн аміачної селітри, яка була конфіскована у 2014 році з судна  Rhosus, яке належало російському бізнесмену Ігору Гречушкіну. Колишній капітан судна також громадянин РФ – Борис Прокошев у своєму інтерв’ю розповів, що після затримання судна у Лівані члени екіпажу фактично стали заручниками ситуації, а сам капітан майже щомісячно писав листи особисто президенту РФ Володимиру Путіну з проханнями про допомогу. У російському консульстві тоді саркастично відповідали капітану корабля: «Що ви хочете, щоб Путін прислав спецназ, щоб вас із боєм визволяти?».  Тож у Кремлі були добре поінформовані про конфіскований у російського бізнесмена небезпечний вантаж, який роками лежить на складах у порту Бейрута. Навіть, якщо ця трагедія ніяк не пов’язана із терористичною диверсією спецслужб замаскованою під випадковість, Росія вже у притаманній собі манері намагалася використати цей інцидент для інформаційної атаки проти України. Серед членів екіпажу судна Rhosus були українці, хоча і власником і капітаном судна були громадяни РФ, але заголовки ЗМІ, які активно задіяні у інформаційній війні проти України говорять самі за себе.
Скріншот стрічки новин у Google
Звісно, не так важливо кому належав корабель, вантаж на якому був конфіскований багато років тому. Це лише окремі деталі, які складають кольоровий пазл події. Головне зв’ясувати чи був це терористичний акт, чи трагедія сталася з необережності. Бо якщо це страшна випадковість, чи не стане вона новим прецедентом, який спокусить диверсійні групи спецслужб або терористичних формувань до використання портів із небезпечними вантажами для реалізації терактів у майбутньому? За даними журналістів, в Україні у Миколаївському порту з 2018 по 2019 рік зберігалося 3,2 тисячі тонн аміачної селітри, яка також була конфіскована.  ЗМІ повідомили з посиланням на прес-службу Миколаївського порту, що селітра була вивезена із порту, але подальше місце розміщення небезпечного вантажу не вказується.
Враховуючи страшний прецедент Лівану і перманентний стан російської гібридної агресії проти України варто враховувати і такі можливі загрози національній безпеці.

Ситуація на Донбасі

Тим часом за всіма ознаками на окупованому українському Донбасі Росія продовжує підготовку до ескалації бойових дій, накопичує військовий потенціал, доправляючи важку техніку, зброю та боєприпаси у ОРДЛО.
СММ ОБСЄ у новому звіті наголошує, що з початку «перемир’я» нарахували вже більше 251 випадків порушень режиму припинення вогню та відведення важкої техніки, в тому числі 5 танків з боку російських окупаційних сил.
6 серпня місцеві мешканці повідомили волонтерам InformNapalm, що російські військові в порушення умов «перемир’я» обладнують нові позиції на горі неподалік КПВВ «Станиця Луганська» та ведуть спостереження, маскуючись під спостерігачів СЦКК.
Фото надане місцевими жителями
Крім того, за даними розвідувальних джерел спільноти InformNapalm на окупованих територіях у передових районах постійно фіксується переміщення вантажівок з особовим складом, зброєю та боєприпасами у темну пору доби. Також періодично фіксується переміщення російських станцій РЕБ, зокрема, російської станції перешкод Р-330Ж «Житель» та «Борисоглібськ-2», які також неодноразово раніше потрапляли у фокус OSINT-розслідувань щодо виявлення російської техніки на Донбасі.
Російська армія також продовжує проводити активне злагодження регулярних підрозділів  вздовж усього українського кордону, а також біля кордонів Білорусі.  Все це свідчить про підготовку РФ до ескалації бойових дій, ймовірно, після тимчасового затишшя на фоні уваги Кремля до ситуації навколо «виборів» у Білорусі, кульмінація яких призначена на 9 серпня.

Джерело

world.maidanua: Кордони агресії РФ «ніде не закінчуються»:

Немає коментарів:

Дописати коментар